Vrijwilligers gevraagd

Wil je reageren op een van de onderstaande functies, stuur je CV met motivatie naar info@ambachtcentrumgrave.nl

Bestuur

Voorzitter

Als voorzitter neem je actief deel aan de besluitvorming binnen het bestuur. Denk je mee over de doelstellingen van het Ambachtcentrum in combinatie met de drie-eenheid van Velp. Een prachtig stukje historie waar de twee voormalig kloosters en het Vincentius kerkje deel van uitmaken. De drie-eenheid is gericht op rust, retraite (Emmaus klooster), activiteiten, samenhorigheid, samenwerking (Kasteelklooster de Bronkhorst) en verbinding van bewoners, vrijwilligers, toeristen, kunst, historie en cultuur (Vincentius kerkje).

We zoeken een bevlogen inwoner van de regio die samen met een bestuur/platform het beleid verder wil vormgeven. Momenteel komen er mensen samen vanuit de regio, van de handige, tot de maatschappelijk betrokken buurtbewoner, huisvrouw of pensionado, tijdelijk zonder werk of werkzoekend. Allen met als doel om een fijn samenmoment te ervaring binnen de muren van het prachtige kasteelklooster de Bronkhorst. Mensen die in de (moes)tuin of kas, werkplaats of winkel activiteiten verrichten. Doelstelling is de saamhorigheid, het samenzijn en het historisch erfgoed te tonen aan bezoekers, biologische groenten telen en verkopen aan buurtbewoners/bezoekers. Initiatieven zoals vlees van koeien uit Keent voor Taurus.nl kunnen verkopen, dus omgevingsproducten dichter bij de mensen brengen. Appelbomen adoptieplan, wordt adoptieouder van een boom en zorg dat er voldoende middelen zijn om de appelgaard te kunnen snoeien en gezonder te laten worden.

Over Dichterbij gesproken, ook deze organisatie heeft ons gevonden. Cliënten van Dichterbij komen bij ons om in deze prettige omgeving met ons samen te werken, onder begeleiding van werknemers van Dichterbij.

Als voorzitter leid je de vergaderingen, zorgt voor structuur in het overleg, zet beleid uit, overlegt met andere spelers binnen het platform drie-eenheid, gemeente en provincie en zorgt voor heldere communicatie naar de vrijwilligersorganisatie. Tevens word je betrokken met de doelstellingen en inrichting van het gebied drie-eenheid en Vincentius kerkje, het toerisme en historische kader.

Secretaris

Als secretaris neem je actief deel aan de besluitvorming binnen het bestuur. Denk je mee over de doelstellingen van het Ambachtcentrum in combinatie met de drie-eenheid van Velp. Een prachtig stukje historie waar de twee voormalig kloosters en het Vincentius kerkje deel van uitmaken. De drie-eenheid is gericht op rust, retraite (Emmaus klooster), activiteiten, samenhorigheid, samenwerking (Kasteelklooster de Bronkhorst) en verbinding van bewoners, vrijwilligers, toeristen, kunst, historie en cultuur (Vincentius kerkje).

We zoeken een bevlogen inwoner van de regio die samen met een bestuur/platform het beleid verder wil vormgeven. Momenteel komen er mensen samen vanuit de regio, van de handige, tot de maatschappelijk betrokken buurtbewoner, huisvrouw of pensionado, tijdelijk zonder werk of werkzoekend. Allen met als doel om een fijn samenmoment te ervaring binnen de muren van het prachtige kasteelklooster de Bronkhorst. Mensen die in de (moes)tuin of kas, werkplaats of winkel activiteiten verrichten. Doelstelling is de saamhorigheid en het samenzijn, het historisch erfgoed kunnen tonen aan bezoekers, biologische groenten telen en verkopen aan buurtbewoners/bezoekers. Initiatieven zoals vlees van koeien uit Keent voor Taurus.nl kunnen verkopen, dus omgevingsproducten dichter bij de mensen brengen. Appelbomen adoptieplan, wordt adoptieouder van een boom en zorg dat er voldoende middelen zijn om de appelgaard te kunnen snoeien en gezonder te laten worden.

Over Dichterbij gesproken, ook deze organisatie heeft ons gevonden. Cliënten van Dichterbij komen bij ons om in deze prettige omgeving met ons samen te werken, onder begeleiding van werknemers van Dichterbij.

Als secretaris verzorg je de contacten met externe partijen, zorgt voor agenda en notulen, bepaalt strategie ten aanzien van PR en HR, zet beleid uit, overlegt met andere spelers binnen het platform drie-eenheid, gemeente en provincie en zorgt voor heldere communicatie naar de vrijwilligersorganisatie. Tevens word je betrokken met de doelstellingen en inrichting van het gebied drie-eenheid en Vincentius kerkje, het toerisme en historische kader.

Penningmeester

Als penningmeester ben je bestuurslid en ben je verantwoordelijk voor het opstellen van de cijfers ten aanzien van de inkomsten en uitgaven van de Stichting Ambachtcentrum Grave.

In de rol van bestuurslid bepaal je mede het beleid van de Stichting Ambachtcentrum Grave.

Enige bestuurlijke ervaring is een pré en gevoel voor cijfers en accuraat kunnen werken een must.

Houtbewerker voor in de werkplaats

Als vrijwilliger werkplaat houd je je bezig met houtbewerking zoals: vogelvoederhuisjes, nestkastjes, insectenhotels, free libraries en dergelijke. Heb je zin om in je vrije tijd (als vrijwilliger) in de werkplaats te werken of heb je juist ruime ervaring als klusser en wil je je kennis overdragen. Kom dan bij ons aan de slag. De sfeer is ongedwongen, we werken met allemaal vrijwilligers en je vind bij ons een sociale omgeving om samen met andere vrijwilligers een leuke vrijetijdsbesteding te hebben.  Wees welkom.

Communicatie en PR

Koninginnepage

Vrijwilliger communicatie en PR

De kloostertuin is er voor iedereen die als vrijwilliger rust zoekt, de handen uit de mouwen wil steken, de natuur wil leren kennen, in de werkplaats hout wil bewerken of zich wil richten op circulaire ambachten en creatieve bezigheden. Hierbij hebben we een samenwerking met de kringloopwinkels uit Grave en Overlangel en herstellen we, of hergebruiken we kringloopproducten.

Stichting Ambachtcentrum Grave is op zoek naar een grotere naamsbekendheid. Daarom is er in het kleine hechte vrijwilligersteam altijd ruimte voor enthousiaste vrijwilligers die mee willen werken aan het behalen van dit doel. Kortom vrijwilligerswerk wat er echt toe doet.

De vrijwilliger communicatie en PR informeert inwoners van de gemeente Grave en omgeving over het bestaan van het Ambachtcentrum Grave en de activiteiten die daar worden ondernomen.

  • Stichting op de kaart zetten via website, social media en offline communicatie.
  • Ontwikkelen van/meewerken aan de communicatiestrategie: hoe bereiken we nog meer mensen.
  • Ideeën bedenken voor interessante onderwerpen die bij het ambachtcentrum plaatsvinden: nieuws en wetenswaardigheden
  • Het rondleiden van basisschool scholieren en middelbare scholieren
  • Wandelingen kloostertuin voor bezoekers van de tuin uitvoeren, met uitleg over het Ambachtcentrum Grave
  • Het maken van nieuwsbrieven
  • schrijven van recepten voor (vergeten) moestuingroenten
  • Ondersteunen bij kerstmarkt, vrijwilligersmarkt, Historisch Grave etc.

Kloostertuin

Snijbieten uit de kloostermoestuin

Vrijwilliger Moestuin 

De hele zomer van 2020 heeft de moestuin de meest mooie producten opgeleverd. De biologische zaden zijn gezaaid in de kas en in de volle grond. Door goede biologische bemesting hebben we prachtig fruit en glanzende groenten kunnen verkopen in de Kloosterwinkel “de Rode Non” op zondagen van 12 tot 17 uur. 

Courgettes, tomaten, pompoen, watermeloen, rode bietjes, meiknollen, snijbieten (in de meest mooie kleuren), paprika’s, komkommers, snijbonen, rabarber, lollo rosso sla. Appels, peren, kweeperen, frambozen, bramen, aalbessen, aardbeien, pruimen, etc.

Dit alles omringd door zonnebloemen, afrikaantjes, violen waar de meesjes, vinkjes, groenlingen, vlinders en bijen doorheen vliegen. 

Wilt u in al deze geuren, kleuren, zon en (soms ook) regen, de handen uit de mouwen steken? Kom er gezellig bij….

Teamleiders (vrijwilligers)

Teamleiders Tuin, Werkplaats en Binnenruimtes (Kloosterwinkel, Theehuis)

De Stichting Ambacht Centrum Grave, heeft als doel een plek te creëren waar mensen in een veilige omgeving samen kunnen komen en kunnen ontspannen door inspanning. We organiseren onze activiteiten in en rondom het Rode Nonnenklooster in Velp bij Grave, een eeuwenoude vestingstad gelegen aan de Maas. Binnen de Stichting Ambachtcentrum Grave brengen wij mensen bij elkaar die ambachten beoefenen (denk aan tuinieren, houtbewerken, reparaties en die kennis en kunde willen delen en overdragen volgens het principe “leren door te doen”. Met onze activiteiten dragen wij bij aan het onderhoud van de monumentale tuin van het klooster en zetten wij het Rode Nonnenklooster op de kaart en zo helpen wij historisch erfgoed voor Grave te behouden en aantrekkelijk te maken voor toeristisch bezoek. Deze doelstelling en de heerlijke omgeving waarin je op adem kunt komen en je veilig kunt voelen maakt het Ambachtcentrum Grave een plek waar vrijwilligers uit Grave en omgeving zich graag voor inzetten.

We richten ons op mensen die in hun vrije tijd de handen uit de mouwen willen steken. Samen werken en samen zijn in een klein hecht team (opgezet vanuit een burgerinitiatief) iets willen teruggeven aan de samenleving van de regio Grave. Wil jij ook bijdragen aan het behoud van historisch erfgoed en wil je graag onderdeel zijn van een enthousiast vrijwilligers team en beheers je een ambacht of wil je een ambacht leren?

Wij zijn op zoek naar Teamleiders voor de werkgroepen Groen, Werkplaats en Binnenruimten (winkel, theekamer, creatieve ruimte) om ons team te versterken.

Doel van de functie:

Stuurt het team met vrijwilligers aan. Is verantwoordelijk voor het creëren van een veilige vrijwilligersomgeving en voor een optimale samenwerking van de vrijwilligers. Werkt zelf graag een aantal dagdelen per week mee, waarbij de nadruk ligt op het samenwerken en samen ontwikkelen.

Wil je eerst meer weten, neem dan contact op met Helen Akkerman op 06-11361313. Heb je interesse en ben je enthousiast geworden, reageer dan met een beknopte motivatiebrief en je cv via info@ambachtcentrumgrave.nl.