Appels plukken, maar neem wel je eigen ladder mee naar Velpse tuin

Helen Akkerman in de historische tuin. foto ed van alem Ed van AlemHELEN AKKERMAN IN DE HISTORISCHE TUIN. FOTO ED VAN ALEM ED VAN ALEM
De heerlijkste appels meenemen voor een leuke prijs, terwijl je er gezelligheid en appelgebak gratis bij krijgt. En dan steun je het goede doel ook nog eens.

Frank Hermans

Velp

Een regelrecht win-win-win-aanbod van het Ambacht Centrum Grave voor aankomende zaterdag. Dan is het appels plukken geblazen bij het zogeheten Rode Nonnenklooster in Velp. De opbrengst is voor het goede doel. Het Ambacht Centrum beheert in Velp een historische tuin met appelbomen die al even historische appelsoorten dragen. De oogst is zo royaal dat die voor de hobbytuinclub van de stichting te veel is om zelf op te eten.

,,Daarom organiseren we een appelplukdag. Voor 15 euro mag je een emmer aan appels plukken en meenemen, zo’n 5 kilo”, aldus Helen Akkerman. ,,Mocht je dat willen, dan kunnen we van de geplukte appels ook appelsap maken met onze eigen persmachine.”

Verzoek is alleen om een eigen ladder en emmer mee te nemen. ,,Wij zorgen voor de koffie en appeltaart, we maken er een gezellige dag van.”

Let wel, aanmelden per mail (info@ambachtcentrumgrave.nl) is gewenst. ,,We hebben met een boomgaard met 22 appelbomen appels voor zo’n 40 plukkers. We willen voorkomen dat we mensen moeten teleurstellen.”

De opbrengst verdwijnt niet in eigen zak, maar is voor het onderhoud van de tuin. Adoptie van appelbomen à 50 euro per jaar zorgt voor extra inkomsten. ,,We krijgen geen subsidie en moeten onszelf bedruipen. We doen al veel zelf, maar met 2 hectare kunnen we niet alles doen. Voor het grote onderhoud huren we een professionele tuinier in.”

In het klooster zijn ook twee binnenruimtes voor creatieve doeleinden en een werkplaats. Initiatiefnemers van buitenaf kunnen tegen een zeer kleine vergoeding gebruik maken van onze binnenruimtes voor creatieve doeleinden of anderszins. Denk aan schilderworkshops, een fotografiecursus, tai chi en yoga.

Vrijwilligers van de stichting bieden ook aangepast werk aan cliënten van zorgorganisatie Dichterbij. ,,Voor hen hebben we naast het werken in de tuin klusjes in de houtbewerking.”