Biologische groente(pakketten) te koop bij ambachtcentrum Velp

28 juli 2022, 12:01 Velp 844 keer gelezen
VELP – Geert Liebrand, eerder bedrijfsleider horeca bij een zorginstelling, heeft zijn draai gevonden in het Ambachtscentrum Grave. In de coronaperiode besloot zijn zorginstelling de horecafaciliteiten af te bouwen. Liebrand werd aan een jobcoach geholpen. Zo kwam hij terecht bij het Ambachtscentrum in het prachtig gelegen Bronckhorstklooster, Rode Nonnen Klooster in de wandelgangen. De tuin achter het klooster, met groententuin, boomgaard, planten en bomen, is de laatste jaren onderhouden door vrijwilligers van het Ambachtscentrum. Verschillende ‘doorstromers’ waren er actief in de tuin en in de kassen. Na de coronatijd namen diverse vrijwilligers afscheid. Mensen die een baan zochten stroomden door naar een reguliere werkomgeving. 
Door Annelies Graafsma
Het ambachtscentrum maakt deel uit van Drie-eenheid Velp. Drie erfgoedlocaties: Bronckhorstklooster, Vincentiuskerkje (historie, kunst en cultuur en bakkerij, red.) en het Emmausklooster (rust en retraite en Brabant Carrousel, red.). In het Bronckhorstklooster wonen momenteel nog meer dan honderd buitenlandse arbeiders, maar de doelstelling is gericht op activiteiten organiseren en saamhorigheid in de samenleving versterken. 
Groene vingers
Liebrand is sinds een paar maanden aanspreekpunt en vrijwilligerscoördinator bij het Ambachtscentrum aan de Basilius van Bruggelaan 2 in Velp. Hij heeft Helen Akkermans (secretaris Ambachtscentrum) en Krijn Henkens (Zorgmanager Dichterbij) als kartrekkers om zich heen. Liebrand: ‘We willen een inclusieve organisatie zijn, allerlei mensen komen hier werken, groene vingers is wel een pré, maar ik begin altijd met kijk maar naar de vierkante meter en bedenk wat daar nodig is. Onze tuin is zo enorm groot dat je anders niet weet waar te beginnen.” De samenwerking met Dichterbij lijkt nu al een succes. De winkel is vanaf 9 augustus op dinsdag en donderdag weer open. “Het is nu even vakantieperiode. We hebben personeelstekort”, zegt Liebrand verontschuldigend. 
Appelboom adopteren
Seizoengroente is er wekelijks te koop, ook appels en appelsap uit de eigen boomgaard. Je kunt zelfs een mand groente met of zonder theepakket bestellen. De bestelling wordt door iemand van Dichterbij op de driewieler thuisgebracht. Je kunt een appelboom adopteren en de appels zelf plukken. Natuurlijk is alles ecologisch (met biologische zaden) geteeld. In de winkel staan de vogelhuisjes op een ladder en de theepotten op een trap. De dames van Dichterbij verkopen ze graag. 
Extra aandacht
De historische kloostertuin heeft veel aandacht nodig. De tuin is weer in verval geraakt, na een coronaperiode van twee jaar minder activiteiten. Er is vraag naar extra menskracht. Buurtbewoners, pensionado’s, werkzoekenden; iedereen is welkom. Vandaag heeft Liebrand het druk met het inwerken van een nieuwe vrijwilliger en met het bezoek van nog twee bezoekers die komen kijken of het werken in de tuin, kassen en of de werkplaats iets voor hen is. Liebrand heeft nog iemand nodig voor de moestuin, waar courgette, tomaat en rabarber en Lollo rosso sla en snijbiet staan. In de winter
Meer informatie: info@ambachtcentrumcentrumgrave.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *