Nieuw bestuur Ambachtcentrum Oud-Velp

zo 4 sep, 13:37 Velp 500 keer gelezen
Door Annelies Graafsma
VELP – Rob Bannink, Marcel de Lang en Rien Krol vormen het nieuwe bestuur van het Ambachtscentrum Grave. Het Ambachtscentrum is gevestigd in het “Rode Nonnenklooster” in Oud-Velp. Op maandag 29 augustus namen ze, in aanwezigheid van wethouder Willy Hendriks van het Land van Cuijk, de bestuursverantwoordelijkheid van Suzanne Berends over.
Het Rode Nonnenklooster, zoals het voormalige klooster Bronckhorst in de volksmond genoemd wordt, maakt deel uit van de “Drie-eenheid Velp”. Drie erfgoedlocaties: het klooster Bronckhorst, het Vincentiuskerkje (historie, kunst en cultuur en bakkerij, red.) en het Emmausklooster (voor rust en retraite en Brabant Carrousel, red.). Een groot deel van het Bronckhorstklooster wordt gebruikt als onderkomen voor steeds wisselende groepen buitenlandse arbeiders. 
Het Ambachtscentrum heeft in het klooster Bronckhorst twee binnenruimten, de kloostertuin met onder andere een kas, een werkplaats en een winkel. De tuin en de werkplaats worden al sinds 2018 beheerd door vrijwilligers van de stichting. Het centrum heeft de ruimte ‘om niet’ van de eigenaar Nico Haase in gebruik gekregen. Het is een deal die voor de eigenaar Haase ook gunstig is. “Om niet”; de afspraak is dat de monumentale kloostertuin wordt onderhouden. 
“Deze tuin zijn we aan het terugbrengen naar de tijd dat de nonnen deze hebben aangelegd. De laatste jaren is de tuin namelijk in verval geraakt en dit burgerinitiatief met uitsluitend vrijwilligers, blaast nieuw leven in deze prachtige tuin”, vertelt de nieuwe voorzitter Bannink. 
Hij is op zoek naar mensen die de handen uit de mouwen willen steken. “Lekker werken in de tuin, groente verbouwen, kom eens kijken achter de muren en er gaat een wereld voor je open”, zegt hij enthousiast. 
Samenwerking met Carrousel Groen
Vrijwilligers verrichten samen werkzaamheden in de tuin maar ook in de werkplaats is er plaats voor creativiteit. Nestkastjes worden getimmerd en zijn te koop in de winkel. De samenwerking met Carrousel Groen in het Emmausklooster vlakbij, begint op gang te komen. Het nieuwe bestuur wil die samenwerking uitbreiden. 
Bannink: “Ik weet nog uit mijn kindertijd dat de deur van het Emmausklooster altijd open stond. Bij het Rode Nonnenklooster was alles gesloten. Nu niet meer. We willen weer mensen ontvangen en rondleiden! Straks zijn de appels plukrijp en groente uit eigen tuin is te koop in onze winkel. Reden genoeg dus om bij ons langs te komen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *